Нова реальність зберігання даних у 2023 році
2023-04-22 11:08:31
Datapark

В своєму інтерв’ю директор Датацентру “ПАРКОВИЙ” Володимир Покатілов для журналу Мережі та Бізнес розповів, чому час повертати дані з європейських хмар додому, як ІТ- та логістичним компаніям отримувати більше замовлень від іноземних клієнтів та про головні умови успішного розвитку ринку ЦОД в Україні.

  • За яких умов можна забезпечити найвищий рівень відмовостійкості дата-центру у 2023 році?

– У цьому році в Україні головними маркерами успішного функціонування сфери дата-центрів стануть гарантована безпека, швидкість обробки і передачі даних, стійкість у питаннях, пов’язаних зі збільшенням потужностей, а також енергоефективність і енергетична безпека. Пройдімось по кожному пункту.

ІТ‑напрямок та Big Data українських компаній швидко трансформуються та повертаються до стратегій зростання. А це додаткові інвестиції у сферу зберігання та обробки даних. Державний сектор та приватний бізнес стрімко мігрували у хмару і вже цього року будуть приймати для себе рішення про те, що доцільніше: продовжувати платне обслуговування на європейській хмарі (Microsoft Azure та AWS) чи розглянути українську альтернативу розміщення у хмарі, де умови поки що не прив’язані до стрімкого зростання інфляції, щодалі дорожчої електроенергії та макроекономічних показників? Обирати стрімке зростання тарифів у безпечній європейській хмарі чи диверсифікувати ризики в українських компаніях на економічно вигідних умовах?

Гарантована безпека. Чи безпечно відмовлятися від дорогої в перспективі хмари в Європі на користь українських рішень? На початку повномасштабного вторгнення розміщення в Європі було доцільним. Але чи відображає це нові реалії зараз? Ринок українських дата центрів за минулий рік зміг протистояти будь-яким викликам (паливна криза, обстріли енергетики). До речі, Датацентр “ПАРКОВИЙ”  – єдиний з комерційних дата-центрів в Україні, який має сертифікат TIER ІІІ (Design) від Uptime institute., тому будь-яка фізична загроза не обернулася для нас несподіванкою чи форс-мажором, а для наших клієнтів ми виступали гарантом безпеки та відмовостійкості за будь-яких умов.

На додачу до потужного фундаментального рівня захисту ми розвиваємо сферу кібербезпеки (захист від DDoS‑атак, Firewal, WAF, бекапування (BaaS), аварійне відновлення послуг (DRaaS) та SECaaS — Security as a service). Ми, в свою чергу, готові підібрати індивідуальне рішення продуктів кіберзахисту для інтеграції в бізнес клієнта. А для державного сектору на базі меморандуму з НКЦК проводимо роботи з впровадження Security-рішень та організовуємо захист даних у тісній кооперації з РНБО та партнерами системної інтеграції.

Швидкість обробки і передачі даних. Мережа Датацентру «ПАРКОВИЙ» побудована з використанням обладнання Cisco, яка є лідером у мережевих технологіях. В ядрі дата-центру між мережевими елементами та кластерами забезпечується зв’язок каналами по 100 Гбіт/с з можливістю масштабування, що дозволяє виконати вимоги будь-якого замовника.

Щодо обробки даних – у дата-центрі задіяні передові рішення від топових вендорів (наприклад, Dell EMC VxRail, Data Domain, Unity ). А наш технічний відділ на постійній основі слідкує за тим, щоб продуктивність cloud-рішень була на найвищому рівні.

Стійке збільшення потужностей. Наразі загальна площа дата-центру складає 2715 кв.м. З них 930 кв.м. займають 17 машинних залів, здатних вмістити 400 шаф з устаткуванням клієнтів. 13 екранованих залів загальною площею 480 м2 мають додатковий захист від зовнішнього впливу електричного, магнітного та електромагнітного полів. Ми готові до будь-яких запитів клієнтів та повернення державного і приватного сектору в українську хмару.

Енергоефективність і енергетична безпека. Ми підключені до двох незалежних енергоджерел потужністю 4 МВт: основного та резервного. Енергетична безпека гарантується дублюванням блоків розподілу електроживлення 2N, двоконтурною системою охолодження та безперебійними джерелами живлення 1,6 МВт (3 шт.) з одним додатковим в резерві, а стабільність — автономними дизель-генераторами (3+1)×1,7 кВА. За безпеку відповідає унікальна автономна система пожежогасіння. У випадку найменшого відхилення мікроклімату від норми «VESDA» забезпечить раннє оповіщення персоналу. Тобто в інфраструктурних системах дата-центру задіяні сучасні енергозберігаючі технології, що дозволили отримати загальний коефіцієнт PUE 1,59–1,6.

  • Чому закон про хмарні сервіси почне впливати на український сегмент ЦОД тільки зараз?

– Увесь минулий рік ми бачили збільшення попиту на хмарні сервіси з боку держустанов та приватних компаній — через зрозумілі причини. З іншого боку, кількість клієнтів українських операторів збільшилася за рахунок компаній, які прагнули врятувати свою локальну інфраструктуру шляхом дублювання у хмарі. При цьому використовуючи підхід, коли дані зберігаються на локальних серверах, в українському дата-центрі та у хмарі європейського ЦОД. Або ж цифрові активи розміщуються у двох рознесених ЦОДах зовнішнього оператора з резервною копією у одній з країн ЄС. Тобто державні замовники з категорії критичної інфраструктури та великі українські приватні компанії будують розподілену інфраструктуру з використанням як місцевих, так й закордонних майданчиків. «ПАРКОВИЙ» закриває відразу  декілька напрямів: розміщення даних як на українській, так і на європейській хмарі через локальних партнерів за спеціальним умовам.

До війни частка держсектора у портфелі дата-центру становила 20%, а зараз вона складає 40%. Передбачаємо, що цей напрямок найближчим часом продовжить зростати. Цьому буде сприяти оновлена кон’юнктура ринку після очікуваного переходу на платне обслуговування від Microsoft Azure та AWS. Це дасть імпульс для перегляду умов і доцільності співпраці всіх українських державних та приватних компаній з зарубіжними провайдерами, що, в свою чергу, стане каталізатором для розгляду української альтернативи розміщення у хмарі. Ми в дата-центрі розуміємо цю тенденцію та заздалегідь підготували нашу інфраструктуру.

  • Як ІТ– та логістичним компаніям у цьому році отримувати більше замовлень від іноземних клієнтів і здобути додаткову конкурентну перевагу?

– Навіть після нашої перемоги для іноземних інвесторів та клієнтів Україна ще деякий час залишатиметься ринком з підвищеними економічними і безпековими ризиками. Ключові критерії отримання фінансування, нового проекту чи збереження довіри від іноземного капіталу — це гарантія безперебійності роботи і збереження внутрішніх даних. Щодо безперебійності роботи — тут внутрішні процеси українських компаній давно налагоджені, а ось збереження даних піддається перманентному ризику. Щоб заручитися довірою і отримати додаткове УТП перед іноземним замовником, потрібно оперувати власними даними у максимально швидкій доступності та забезпечити їх надійне зберігання.

Ми допомагаємо нашим клієнтам відбивати потужні DDoS‑атаки (більше 35 Гбит/с), DoS‑атаки на web-застосунки та фішинг.

Згідно з останніми прогнозами та оглядом трендів кіберзагроз від IDC, рівень глобального розповсюдження такого типу загроз з часом буде тільки посилюватись. В Україні ми гарантовано отримаємо те ж саме ще й помножене на війну.

Заздалегідь реагуючи на майбутні виклики, ми маємо в арсеналі модель SECaaS з можливістю розробки адаптивної функціональності під будь-який запит.

  • Скільки коштує хмара або надійне зберігання даних в Україні та найближій Європі?

– Ціни у найближчих європейських ЦОД на хмарні сервіси на 30% вищі за українські та тарифікуються у валюті (зі зрозумілою прив’язкою до інфляції та здороження енергоносіїв). В Україні ми пропонуємо фізичне зберігання даних та хмарні сервіси за довоєнними цінами. Це позитивно впливає на річну пропозицію для наших партнерів, особливо в порівнянні з тарифами закордонних майданчиків, які беруть плату в євро.

Також ми не припиняємо обробляти планові запити на фізичне зберігання обладнання, яке, до речі, ми розмістимо в екранованих та звичайних залах як поюнітно, так і шафами безкоштовно весь перший місяць. А для наших існуючих клієнтів ми пропонуємо безкоштовний бекап даних при розміщенні додаткового обладнання. Деталі та умови акції – за посиланням.

Останні новини